Blog

Χτίσε τη σχέση σου “σήμερα” με τους καταναλωτές, για να υπάρχει “αύριο”.

By May 13, 2020 No Comments

Tώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για τα brands να επενδύσουν στη διαφήμιση!

 

Η διαφήμιση παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην οικονομία, καθώς και στην πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών, δημιουργώντας κατ’επέκταση καινούργιες θέσεις εργασίας! “Χτίζει” την αναγνωρισιμότητα του brand ή της εκάστοτε υπηρεσίας, ενώ τις περισσότερες φορές οδηγεί και τις πωλήσεις σε υψηλότερα επίπεδα. 

Η περίοδος που διανύουμε έχει μειώσει -και σε πολλές περιπτώσεις “παγώσει”- για προφανείς λόγους το διαφημιστικό spend , καθώς τα περισσότερα πράγματα που ήταν δεδομένα στην καθημερινότητά μας έχουν αλλάξει δραματικά και φαντάζουν σαν μια παράλληλη πραγματικότητα. 

 Η διαφήμιση, όμως, είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για την οικονομία και επιπλέον δίνει την αίσθηση μιας “κανονικότητας” που σίγουρα έχουμε όλοι ανάγκη αυτές τις μέρες.  

  • Ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών (46%) ισχυρίστηκε ότι θα πραγματοποιήσει αγορές των αγαπημένων του προϊόντων άμεσα μέτα τη λήξη της ύφεσης (πηγή : GlobalWebindex).

 

Όσο λοιπόν επανερχόμαστε στην “κανονικότητα” ύστερα από μια μεγάλη παύση, τόσο το αίσθημα της επαναφοράς σε ό,τι θύμιζε φυσιολογικό αυξάνεται.

  • 78% των καταναλωτών θεωρούν πολύ σημαντική την ενημέρωση των brands μέσω διαφημιστικών καμπανιών, καθώς και τη συνεχόμενη προβολή τους (πηγή : Influencer Marketing Hub).

Εν μέσω της πανδημίας, αλλά κι έπειτα, παρατηρήθηκε, όπως ήταν φυσικό, η αύξηση της επισκεψιμότητας στα ειδησεογραφικά sites και κατ’επέκταση το 52% αύξησε τις διαφημίσεις σε αυτόν τον τομέα (πηγή : Influencer Marketing Hub). Περισσότερο από 40%, λοιπόν, διαπίστωσαν την αύξηση των πωλήσεών τους, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης κυρίως, αλλά και σε άλλα. 

Μία κίνηση που αποδείχθηκε σωστή, καθώς με στοχευμένο τρόπο διατηρήθηκε η επαφή με τους καταναλωτές! 

Όπως σε όλες τις κρίσεις οι άνθρωποι φοβούνται τις επιπτώσεις και σκέφτονται διπλά τις μελλοντικές τους κινήσεις, δεν μπορούν να φανταστούν να ξοδεύουν χρήματα σε αγορές ακριβές και μη. 

Όμως, οι καταναλωτές που είχαν συνηθίσει σ’ ένα συγκεκριμένο μοτίβο αγορών με προϊόντα και υπηρεσίες τις οποίες θεωρούσαν αξιόλογες και χρήσιμες δεν δίστασαν να επαναλάβουν τις συγκεκριμένες αγορές, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η καταναλωτική συνήθεια αλλάζει δύσκολα. 

Η μεγάλη αξία που αποδίδεται σ’ ένα προϊόν ή υπηρεσία βοηθάει τον καταναλωτή να εκλογικεύσει την αγορά που θέλει να πραγματοποιήσει, αυξάνοντας έτσι την προθυμία του. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σωστή στόχευση στη συγκεκριμένη περίοδο. 

Πολλά brands είναι παθητικά, καθώς σε περιόδους κρίσεις στοχεύουν μόνο στα κόστη και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, “μειώνουν” οποιαδήποτε επένδυση στον διαφημιστικό τομέα και πέφτουν σε “χειμερία νάρκη”. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, χάνουν τη σύνδεση με τον καταναλωτή σ’ ένα ισχυρό περιβάλλον υπερπληροφόρησης, με αποτέλεσμα να χαθεί η αφοσίωση και από τις δύο πλευρές. 

Δυστυχώς, όταν η κρίση τελειώσει, δεν θα επιστρέψει πίσω ο καταναλωτής, καθώς θα έχει συνδεθεί με άλλα brands που έχουν ισχυροποιήσει τη σύνδεση με το κοινό τους, και που ρίσκαραν να δημιουργήσουν ένα πιο δυνατό δεσμό. 

Κόντρα λοιπόν σε ανίσχυρα στατιστικά, τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος επένδυσης από τη μεριά των brands προς τους καταναλωτές τους, οι οποίοι αυξάνουν την παρουσία τους στα media μέρα με τη μέρα αναζητώντας την “κανονικότητα”.